Tuesday, 26 June 2007

KREUTZER KUARTET INTERPRETON SIMAKUN NË LONDËR


Nga Fatmir Terziu
Të Premten më 6 Korrik Kisha “The Priory Church dhe St Bartholomew” në Great, West Smithfield të Londrës do të jetë rreth orës 19:30 minuta nën pushtetin e vlerave muzikore të mjeshtrit shqiptar të përmasave botërore.


Kompozitori shqiptar Thoma Simaku ka kohë që ka shkruar një emër të veçantë në lëmin e muzikës në Britaninë e Madhe. Profesori shqiptar i Universitetit të Yorkut në South Yorkshire, së fundi është edhe prioriteti i Kreutzer Quartet. Ky kuartet sapo ka paralajmëruar se dotë lëshojë një CD të Thoma Simakut e quajtur “extraordinary chamber music on NAXOS”. Kuarteti në fjalë ka një shoqëri të hershme me muzikën e Thoma Simakut. Ata interpretuan Kuartetin e Dytë në Aubsburg. Ndërsa Peter Sheppard Skærved ka luajtur koncertin e tij për violinë me Athelas Sinfonietta në vitin 2005 në Kopenhagen.
Të Premten më 6 Korrik Kisha “The Priory Church dhe St Bartholomew” në Great, West Smithfield të Londrës do të jetë rreth orës 19:30 minuta nën pushtetin e vlerave muzikore të mjeshtrit shqiptar të përmasave botërore. Në anën tjetër “Radius” do të ekzekutojë veprat e Simakut krahas Claude Debussy dhe Edvard Grieg. Ndërsa Kreutzer Quartet do të ekzekutojë pjesë nga Peter Sheppard Skærved, Mihailo Trandafilovski, Morgan Goff dhe Neil Heyde.
Kështu të gjithë dashamirësit e muzikës së kompozitorit shqiptar do të kenë mundësinë të shijojnë këtë eveniment.

Londër, 27 Qershor 2007

By Fatmir Terziu

THOMA SIMAKU’S MUSIC IN LONDON

The Kreutzer Quartet in United Kingdom will shortly be releasing a CD of Thomas Simaku's extraordinary chamber music on NAXOS. The quartet has had a long association with Albanian composer’s music. They premiered the 2nd Quartet in Augsburg, and Peter Sheppard Skærved premiered his violin concerto with Athelas Sinfonietta Copenhagen in 2005. The Priory Church of St Bartholomew the Great, West Smithfield in the City of London on Friday July 6th, will be under maestro’s music. “Radius” will perform String Quarters by Thoma Simaku, Claude Debussy and Edvard Grieg, while Kreutzer Quartet will perform Peter Sheppard Skærved, Mihailo Trandafilovski, Morgan Goff, Neil Heyde and Thoma Simaku.
WHO IS THOMA SIMAKU

Born in Albania in 1958, Thoma Simaku studied composition at the Albanian State Conservatoire in Tirana with Tonin Harapi. After graduating he worked for three years as Director of Music at the Palace of Culture in Permet, in Southern Albania.
His output from these years include a symphony for strings, two concertos for violin and one for oboe, a scherzo for strings, a ballade for violin and string orchestra, various instrumental pieces and music for six films.
In 1991 he came to England for a period of work-experience with the music publishers Emerson Edition in Yorkshire. During his stay he submitted some of his works to the Music Department of York University and was offered a post-graduate course in composition with David Blake. In 1972 he won an Overseas Research Students' award and in July 1993 he was awarded the prestigious Lionel Robbins Memorial Scholarship which enabled him to complete his studies towards a DPhil. degree in composition.No comments: