Wednesday, 8 April 2009

Realiteti i fragmentuar në pasqyrëza të thyera

Virgjil MuçiNë një farë mënyre gjithçka shkon e zë fill në vitin e largët 1972, kur Pandeli Koçi, alias Sazan Goliku i sotëm, botoi një vëllim me rrëfenja të titulluar “Pasqyra e thyer”, i cili, dilte krejt nga skema e rëndomtë e realizmit socialist. Libri i tij më i fundit, “Trekëndëshi i qiellit të zi” nuk është gjë tjetër veçse një vazhdim i natyrshëm i Pasqyrës, por që tashmë mbart në vetvete përvojën dhe pjekurinë e një pune shumëvjeçare në lëmë të letrave shqipe. Edhe pse i mungon spontaniteti dhe zhdërvjelltësia e të parit, libri i dytë ka një peshë specifike të vetën, një mendim më të pjekur nga refleksione të gjata e të shumta në rrjedhën dhe tallazet e kohës, por që kurrsesi nuk ka bjerë e humbur tiparet ... lexo tek

FJALA E LIRE

No comments: