Wednesday, 8 April 2009

Voskopoja një perlë e fshehur mes malesh


Bardhyl Berberi

Epitetin për Voskopojën “një perlë” e pranojnë vetëm ata që e njohin Voskopojën .Vetëm 18 km larg qytetit të Korçës në një lartësi gjeografike e cila shkon nga 800 deri në 1650 m me majën e Shullërit të Madh në perëndim vetiu të çon tek një dimër i gjatë me borë ,tek pranverat e ndezura me blerim ,tek vera e freskët me puhizat që vijnë nga pyjet ,me vjeshtën me petale piktorike prej ylberi ,ndodhet kjo perlë jo vetëm e njohur për natyrën dhe klimën e saj ,por edhe për traditën kulturën e të jetuarit njerzit e shquar të cilët i kanë dhënë Voskopojës emrin e madh .

Voskopoja dikur

Sipas dokumentave të hershme fillimi i ndërtimit të Voskopojës ka filluar në shekullin e XIV .Banesat e para janë ngritur aty ku sot është rrënoja e kishës së Shën e Premtes .Për emrin e Voskopojës ka disa hipoteza por teza më e besueshme është ajo “Voskopolis “ që përkëthehet “Qytet i barinjëve “Por periudha e lulëzimit të plotë të Voskopojës ka qënë shek XVIII e cila luhatet nga një popullsi nga 20 mijë banorë deri në 40 mijë banorë .Voskopoja ka patur lidhje me shumë krahina dhe qytete përreth .Nga Voskopoja zinin fill rrugët që lidhnin atë me Beratin , Durrësin dhe më pas Vlorën ,Voskopoja lidhte Korçën me Ohrin etj
Voskopoja është një nga qendrat më të zhvilluara e cila është përmendur në të gjitha analet europiane nga shek 13 deri në shek e 18 për natyrën bukuritë ,klimën e mrekullueshme .Voskopoja ka patur akademi ,biblotekë ,shtypshkronjë ,spital urbanistikë të përsosur,tregëti të gjithanëshme me Ballkanin
lexo me shume tek

Fjala e Lire - Free Speech

No comments: