Wednesday, 27 July 2011

At PJETËR MËSHKALLA S.J.Portret nga Fritz RADOVANI (Grafikë,lapsë) 1993


25 SHTATOR

1901 – 2011 …

110 vjet ma parë…

ka lé i paharrueshmi

At Pjetër Mëshkalla S.J.


Nga krijimtaria letrare At Mëshkallës:

5. NANË, KTHEJU !

Si shkambi n’për rrymë të shekujve,
muret qendrojnë jetike
ngulun për rranzë thëmeleve,
të Rozafës sonë Kreshnike.

Dhe sot, që, féja nipave
shpresët e të Parëve ndritoi,
lè të shkruhet mbi ballë të mureve:
“Nanës, që na vorfnoi!”.

Njâsaj, që’i ditë prej sulmeve
të Kulçedrës me shtatë krena,
na u bâ mburojë e, të nêmuna
s’duroi t’i shohë këto dhena.

Njasajë... por vaj, na fajeve
në verbim s’u vume cak
e Nanës iu randue zemra,
iku edh’e la këte prak!

O ju, që parzme hekuri
luftuet për bésë e fé,
idhtë tue valvitun Flamurin,
shenjtnue me gjak e bé,

zgjonju nën rrasa të heshtuna,
ngrihnju me pa mjerim!
Ndihma e Arbënisë, e Pamposhtuna
ç’u ba?... Si drita u shkim!!...

Po a kurrë, thue, ma kurrë Virgjina
-me gjâmë kah thrret Shqipënia,-
s’do të ndrisë, si ndriti moteve
përbrinjë Rozafës...M A R I A ?!

Tepër lënguem këso shtigjeve
si fëmija mbetë pa Nanë,
për né ma dritë nuk lëshuene
as hyj, as diell, as hanë!

Po a kurrë, ma kurrë, s’do të ngrohemi?
pa shpresë do të rrijmë e të presim?
Po a heshtun gjithmonë vallëja
do të ngeli, në terr kah dënesim?!

Jo, jo! Pse qiellëve të epëra
Zoti me dorë të vet
ka shkrue: “E Zojës asht Shkodra,
e, Zoja e Shkodrës së vet !”.

Qé, ké ato mure të ndrituna,
-zemra m’a ndiën, -qé’i zani
Një populli në hov të galdimave,
tue brohoritë: “O ngâni!...

Ktheu, N A N A !” O, ditë ma e bukra
që Arbënia prét, ago!
Nanë ktheju, e, në mburoje të hireve
në fé shënjte na vëllazno!

Shkodër, 1927.

Shenim nga F. Radovani:
Të gjitha materialet e Tij që do të shperndajë ose do të botoj,
nuk kanë asnjë ndryshim nga origjinali.Fjala e Lire - Free Speech

No comments: