Monday, 12 November 2012

Pluhuradhë
 


Nga Fatmir Terziu


Në qytetin tim as që i trembeshin pluhurit

Shkencëtarët le t'i masnin kokrizat e dëmshme

... Pluhurin ... që kthehej në formula

dhe formate vdekjesh kancerogjene të armiqve.Në qytetin tim edhe sot e kësaj dite këmishat

Marrin ngjyrën e gritë menjëherë

Kur e bardha zor se është jetëgjatë

Zor se veç grisë tjetër ngjyrë ka vlerë......Kështu nisi dikur kënga e pluhurit

Në qytetin tim me ditë të vecantë vere

dhe plluhuri trishtoi këngë-kumriat

Që mërguan prej kalasë dhe çative.Dhe pluhuri hyri në çdo gen

Në rrugë trotuare..., spitale

Pluhurin tashmë ngado e gjen

Madje edhe në fjalimet më optimiste.Pluhuri, mat përbuzjen e yjeve

Mbushur me besimin e trukut në ajër

Kur mbi diell mbretëron larushja

Zagushia cmirë-vapë pluhur-mbarsur

Krekosja avullore në kokën e tij si çadër:

‘Yjet janë kurora ime në çdo rast!’Rënkimi i gjatë nën valë e ultravalë rrezesh

Bardjegur therje e vragave shpirtvrarë

Në këtë pluhur që mbetet nën kalema dhe tastiera

Yjet vërtet janë një kurorë për pluhuradhë...Pluhur me lotë margaritarë

Pluhur, me një gëzim të tmershëm

Dashuruar në sekretin e udhës flakë

Qëmtuar nga frika e shtrenjtë

Pluhur, lule e fushë-kohës që jetojmë

Pluhur, gjiganti i tokës nën plagë.I madh nën timonin e yjeve

I madh në planetin Tokë

Më i lartë se pylli, se muret e Kalasë

Më i gjatë se hija në zgjatjen e Perëndimit

Ke marr dhe pëlqimin e fuqisë!

Se pluhuri dhe fryma e bën njeriun...Jetojmë me pluhur miqtë e mi

Pluhuri na ndjek ngado në këtë udhë

Pa pluhur dhe jeta s’do kishte kuptim

Pa pluhur as era s’do kishte vrull...Në qytetin tim i tremben pluhurit

Shkencëtarët masin kokrizat e tij të dëmshme

Pluhurin e kthejnë pastaj në formula

Eh,...formate vdekjesh kancerogjene.BUZËDEHJEPerceptimi im nënvizon retë dhe shkrirjen e tyre në vegime

Buzët e mia janë një kaos dhe faqet e mia janë natë

Por në duart e mia është drita një djegje e ndritshme.I grirosur mavijosur nga kurora e gjelbërt e ullishtes

Unë vetëm shkund një degë ulliri dhe shoh mjegull

Tendosje e gjallë e shpirtit në një tango pafjalë ngjethëse.Dritë shkëndijë e lirë u shkëput e vegoi lart

Mes drurëve të moçëm paqeprurës në jetë

Shpirti im, i njeriut, i dritës, i vetë jetës së gjallë!Engjëll i së blertës prurje dhuratë e natyrës

Në dorën time ajo degëz e paqtë shtrëngimesh

Një shkrehje e florrinjtë në buzë të dehura...BRINJËTHERRJEGjymtyrët e mia zdrukthen tokës së avullt të Gushtit nopran

Pak ajër shkërmoq grinë buzëmbrëmjeve buzë Skampës

Sytë e mi kanë klepsur, se zjarri i ka vënë qetë në ëndërra.Në të çarrat e mureve të Kalasë kaos i brendshëm

Unë vetëm se gërvishta historinë e gati rrënova muret e saj

Dhe brinjët e mia shtatë grimëshe o Zot më therën!Por qyteti i ëmbël vazhdon të tijën në ecjen e natës gri

Pa avull të tejdukshëm frymëmarrjet ndanë neoneve nën avlli

Gurrët e lashtë kremtojnë motet dhe ditët me Lavdi!Frute të vockla sapodala ndanë bahçeve tkurren frikëplot

Një lajm përhapet zë klubet e rrugicat pushton përditë

Pallate, pallate ... eh, kudo veç mallkime, ... më kot.

Fjala e Lire - Free Speech

No comments: