Friday, 4 December 2015

KRIME TË GROPOSURA NË VARR

KRIME TË GROPOSURA NË VARR SALI LEKA CEL : 068 38 55 304 45 vjet, 1945-1990, në Shqipëri janë bërë shumë krime të llahtarshme, masakra makabre por me gazetari të mbyllur, me censurë të egër asnjë nuk botonte, nuk publikonte përvec se lavdërime për komunizmin, revolucionin dhe marksizmin madhështorë. Kurse unë, shkrimtari I betuar për kombin shqiptar, për letërsinë, artin, kulturën, drejtësinë, humanizmin dhe demokracinë, shkrova dhe paraqita për botim 85 libra me poezi dhe tregime të mrekullueshme, të dobishme por nuk I botoi shtëpia botuese “Naim Frasheri”. Nga vitet 1961-1991 shkrova dhe paraqita për botim 2760 tregime, poezi lirike, erotike por nuk I botuan censuristat në redaksitë e gazetave “Bashkimi, Drita, Zeri I rinise, dhe revista Nentori”. Disa nga këta censurista mizorista kanë vdekur, nuk jetojnë dhe krimet e tyre të tmershme I kanë groposur në varr. Unë shkrimtari Sali Leka, edhe I burgosur, edhe I përndjekur, I persekutuar egërsisht nga ingranzhet e diktaturës enveriste-ramiziste me vite dhe dekada, kam bërë gabim të madh që censuristat e veprave letrare të dobishme,të mahnitshme nuk I kam demaskuar publikisht kur censuristat mizorista jetonin dhe kanë bërë të liga edhe mbas vitit 1991. Unë shkrimtari Sali Leka, humnaist, modernist, eposik që nga viti 1965-1985 isha dhe jam besimtarë fetar I betuar apostolik dhe besimi hyjnor I shënjtëruar teuratik nuk më lejon me I demaskua të vdekurit për të ligat dhe krimet që kanë bërë gjatë jetës tokësore, por më lejon më I demaskuar censuristat mizorista që jetojnë , me I demaskuar fort që të mos I groposin krimet e tyre në varr. E kam obligim me I demaskuar zgërdheckit e censurës së kohës të diktaturës se kanë sjellur mënxyrë për letërsinë, artin, kulturën, drejtësinë, humanizmin dhe demokracinë. MASAKRA MË E TMERSHME E DIKTATURËS. Në Shqipëri 45 vjet, 1945-1990, diktatura antihumaniste enveriste-ramiziste ka shkaktuar tragjedi dhe masakra të llahtarshme, makabre, mizoriste. Masakra më e tmerrshme ishte burgosja, internimi dhe persekutimi mizorist I 750 intelektualëve të kulturuar dhe specialistëve të aftësuar për zhvillimin, progresin e Shqipërisë si dhe burgosja, internimi dhe masakrimi I 157 shkrimtarëve humanista të kulturuar, modernista të aftësuar për letërsinë, artin, kulturën, demokracinë dhe fisnikë të admiruar për drejtësinë dhe demokracinë por veprat e tyre letrare të mrekullueshme, të dobishme nuk u botuan dhe u mbyllën, u censuruan në ingranzhet e censurës monstruoze të klanistëve, narcizista, fuksa të zgërdhecur të byrosë politike enveriste-ramiziste. E kam obligim dhe impenjim sublime të citoj emrat e shkrimtarëve të marterizuar, të njohurit dhe shokët e mi të nderuar : Fadil Pacrami, Mitrush Kuteli, Hasan Petrela, Kujtim Spahivogli, Robert Vullkani, Dhimiter Xhuvani, Fatbardha Spahiu, Dhora Leka, Kasem Trebeshina, Zyhdi Morava, Piro Kuqi, Kapllan Resuli, Frederik Sokoli, Miho Gjini, Minush Jero, Izet Shehu, Eqrem Biba, Ismet Cibaj, Todi Lubonja, Trifon Xhagjika dheu në shkrimtari liriko-eposik Sali Leka, në ato vite me 85 libra por nuk I botuan, por unë nuk e ndërpreva letërsinë dhe kur ma hoqën të dretën e botimit ashtu si e ndërprenë shkrimtarët e tjerë dhe sot nuk kanë libra, as tregime, as poezi për të botuar. Kurse unë kam 107 libra me poezi dhe tregime të mrekullueshme, të dobishme, shëmbullore por disa shkrimtarë të njohurit e mi kur më shohin bëjnë sikur nuk më njohin. E pse? Sepse më urrejnë me ligësi dhe egërsi se unë nuk u dëshpërova nga censurimet, nga burgosjet, nuk e ndalova letërsinë kur ma hoqën të drejtën e botimit, as kur më hodhën në muzgun e skëterrizmit por e shtova akoma më shumë vullnetin dhe shkrova cdo ditë dhe cdo natë me gëzim, me admirim dhe vitalitet. Unë shkrimtari Sali Leka isha dhe jam poet lirik, erotik, eposik I talentuar, intelektual I kulturuar, modernist dhe demokrat I betuar. PERSONA JURIDIK DHE PUBLIK Gjyqtari dhe prokurori janë persona juridik dhe I detyrohen ligjit dhe juridiksionit për ta zbatuar drejt dhe jo shtrembur. Ata përgjigjen dhe japin llogari përpara Kushtetutës dhe Kodit Penal. Gjyqtari dhe prokurori nuk mund të japin dënime sipas opinionit të publikut, as sipas orekseve dhe presioneve kërcënuese të personave publik. Dhe personat e parë pubik janë shkrimtari dhe gazetari. Ata I detyrohen publikut dhe përgjigjen para opinionit publik. Shkrimtari dhe gazetari janë të obliguar me folur të drejtën, me shkruar të vërtetën, të dobishmen, të mirën e publikut për cdo problem dhe ngjarje që ka ndodhur. Fatkeqësisht mbas vitit 1991 ka ndodhur mënxyra dhe katrahura mediatike, gazetareske dhe televizive. Botohen libra, publikohen shkrime nëpër gazeta me lloj-lloj trillimesh, me shpifje dhe gënjeshtra dhe kanë disinformuar organet e hetimit per zbulimin e fakteve konkrete. Aq më keq në këto gënjeshtra mediatike të liga, të padrejta u bëhet presion gjykatave dhe prokurorive me I quajtur të vërteta dhe me formuluar akuza sipas këtyre trillimeve, shpifjeve dhe shtrëmbërimeve. Shumë më keq kanë vepruar disa gazeta dhe televizione të shtirura si djathtiste demokratike por faktikisht janë regresive e revanshiste ekstremiste të rëndomta, e quajnë veten pushtet mbi pushtet, të paprekur, absolut akoma më keq se në kohën e diktaturës mizoriste, antihumaniste, antidemokratike enveriste-ramiziste. Enveri me Ramizin sot nuk jetojnë por vitet e fundit po rriten envera dhe ramiza të vegjël. Aq më keq në disa redaksi gazetash dhe radiotelevizione janë strukur gazetarë krejt të paaftë, të plogështuar, pa vullnet, as impenijm për të bërë dicka të mirë, të dobishme, të mrekullueshme, publike, kombëtare, historike për popullin shqiptarë, I shumë vuajtur, I drobitur, I rraskapitur nga mizorizmi I egër 45 vjet rresht. Por edhe këto vite enveristat e vegjël po shtohen si buburreckit. Kam besimin se do të pakësohen tani, në dekadën e dytë të shekullit 21. Se ashtu si gjyqtari dhe prokurori e dënon fajtorin dhe kriminelin edhe shkrimtari duhet ta demaskojë keqbërësin, e ka për detyrë. TETËMBËDHJETË SHPIFSA DHE GËNJESHTARË ZUZARË Tani jemi në dekadën e dytë të shekullit 21 dhe duhet të bëjmë zhvillim, progres dhe përparim, ta parakalojmë diktaturën e shekullit 20 dhe të konsolidojmë demokracinë e shekullit 21. Por duhet të dimë se demokracia nuk forcohet, as konsolidohet duke botuar gënjeshtra dhe trillime për kohën e diktaturës, duke justifikuar shpifjet dhe trillimet se diktatura komuniste ishte e egër, e keqe dhe ka bërë batërdi. Kurse në fakt më të liga, më të egra, më të llahtarshme, më të dënueshme janë gënjeshtrat, shpifjet, trillimet dhe shtrëmbërimet monstruoze për ngjarjet e atyre viteve dhe botohen në kohën e sotme. Është e vërtetë se diktatura ka bërë krime dhe masakra mizore por duhen treguar ashtu si janë bërë dhe kush I ka bërë këto masakra të llahtarshme, por jo me shpifje dhe trillime. Janë burgosur, internuar dhe përndjekur egërsisht 175 shkrimtarë, dramaturgë, regjizorë, artistë dhe këngëtarë të talentuar, të admiruar. Nga këta 157 shkrimtarë të kulturuar, modenista, të admiruar janë burgosur për letërsinë, artin, kulturën, drejtësinë, humanizmin dhe demokracinë. Kurse 18 shkrimtarë janë burgosur për motive të pista, të ndyra, brutaliste dhe vulgariste por që nga viti 1992 këtyre 18 personave u kanë hapur dyert e gazetave dhe kanë botuar deri tashti trillime dhe jargavitje nën maskën e vuajtjeve të tyre. Kurse kanë mbyllur dyert e redaksive për 157 shkrimtarë fisnikë dhe guximtarë demokratë të betuar, modernista të kulturuar dhe nuk kanë botuar as poezi, as tregime të këtyre shkrimtarëve që I mbylli, I fshehu censura me vite e dekada. Këta censor të kohës së sotme pandehin se I bëjnë keq 157 shkrimtarëve të burgosur, të masakruar të shekullit 20 por në fakt I bëjnë keq popullit shqiptar se u fshehin akoma veprat letrare të mrekullueshme, me vlerë të madhe kombëtare historike. Në kohën e diktaturës këtyre 157 shkrimtarëve të burgosur iu hoq e drejta e botimit, masakra e dytë pas burgosjes, por edhe pas diktaturës veprat e tyre letrare nuk janë botuar, as nuk janë vlerësuar. Tani del pyetja dhe duhet të përgjigjemi : Kush I burgosi, kush I persekutoi këta 157 shkrimtarë dhe kush ua heq të drejtën e botimit edhe sot? ME LEJËN E ALIDA HISKUT Sic thamë më lart, në ato vite të diktaturës mizoriste, antihumaniste me burgosjen e 157 shkrimtarëve, artistëve dhe këngëtarve të mirë, të dalluar si modernista të talentuar, letërsia, arti dhe kultura morri goditje të fortë, të egër, shtypëse. Alida Hisku, Eli Fara, Liljan Kondakci, Arta Babarano dhe të tjera, Fadil Pacrami dhe Todi Lubonja I ndihmuan, I përkrahën dhe u orvatën për të formau Ansamblin Modernist shembull e model si në vendet borgjeze demokratike të Europes Perendimore. Fadil Pacrami dhe Todi Lubonja pranuan dhe u munduan për të formuar edhe shoqatën e Shkrimtarëve Modernista të Pavarur me organe drejtuese të zgjedhura nga shkrimtarët e bashkuar në Shoqatën Moderniste Demokratike. Unë me shokët e mi ishim krahu I djathtë I Fadil Pacramit dhe Todi Lubonjes, intelektuali I kulturuar modernist I talentuar dhe komunisti demokrat I admiruar. Mirëpo Fadil Pacrami, Todi Lubonja, Hasan Petrela, Mitrush Kuteli, Kujtim Spahivogli, Frederik Sokoli, Dhimiter Xhuvani, Robert Vullkani, Sali Leka, Fatbardha Spahiu, Piro Kuqi, Eqrem Biba, Ismet Cibaj, Miho Gjini, Minush Jera hasën pengesa të forta, të pakapërcyeshme. Në rrugën tonë moderniste demokratike u hodhën ferra dhe driza nga shkrimtarët e preferuar, të privilegjaur, klanista narcizista të Byrose Politike enveriste-ramiziste: Ismail Kadare, Fatos Kongoli, Mantho Bala, Qemal Sakajeva, Zija Cela, Bardhyl Londo, Fahri Balliu dhe të tjerë zgërdhecë, fuksa dhe skrrupsa të zjebur. Disa nga këto narcizista nuk jetojnë por jetojnë disa dhe bashkë me fukast e tyre duan si e sit ë rikthejnë kohën e diktaturës dhe censurës në letërsi, art, kulturë, gazetari dhe mediat radiotelevizive. Gjashtë shkrimtarë shpifsa nuk jetojnë dhe unë nuk mund ti demaskoj. Kam bërë mëkat të madh që nuk I kam demaskuar kur jetonin. Disave nga 157 shkrimtarët dhe këngëtarët e burgosur, klanista narcizista të byrosë politike u shkaktuan tragjedi të egra në jetën e tyre personale, familjare dhe shoqërore. Nga këto tragjedi Faik Ballanca dhe Viktor Qurku vranë veten. Dhe unë nuk mund të shkruaj për ta megjithëse ishin shkrimtarë të mirë. Tragjedi të llahtarshme mizoristat I shkaktuan edhe këngëtares Alida Hisku, këngëtare model lirike-erotike dhe moderniste e shkëlqyer. Me lejën e Alida Hiskut, unë I tregoj dhe I demaskoj mizoristat vandalista që I shkaktuan tragjedinë e tmershme Alida Hiskut, tragjedi më e llahtarshme sesa 20 përdhunime. Me shumë konsideratë për Alida Hiskun dhe gjithë ata që I rezistuan ferrit diktatorial. Sali Leka GJYQTAI, PROKURORI, SHKRIMTARI DHE GAZETARI E kam theksuar që në vitin 1972 se gjyqtari dhe prokurori duhet të ndëshkojnë ligjërisht dhe juridikisht fajtorin, kriminelin dhe mizorin. Kurse shkrimtari, gazetari por edhe intelektuali duhet ta demaskojnë publikisht fajtorin, kriminelin dhe mizorin, këta keqbërësa të jetës njerëzore por këto tregime të miat nuk I botuan asnjëherë. Tani del pyetja : Kush nuk I botoi? Përgjigjia : Censori. E pse? Sepse ishte më I keq, më I lig dhe më I egër sesa fajtori, krimineli dhe mizori. Tani del pyetja tjetër : Kush ishte censori? Përgjigjia : Ishin shumë, ishin narcizistat dhe mizoristat e byrose politike enveriste-ramiziste por sot po listoj këta emra :Ismail Kadare, Fatos Kongoli, Agim Cerga, Llazar Saliqi,Drago Saliqi, Dhimiter Shuteriqi, Qemal Sakajeva, Mantho Bala, Bardhyl Londo, Prec Zogaj, Zija Cela. Këta censurista narcizista e kanë mbajtur gazetarinë të mbyllur që nga viti 1961 deri në vitin 1991 dhe e hapën në vitin 1992. Por si e hapën? Pas vitit 1992 gazetarinë e hapën vetëm për botimin e gënjeshtrave, trillimeve, shpifjeve, sajimeve të rëndomta, spekulimeve të neveritura dhe shtrëmbërimeve monstruoze. 22 vjet faqet e gazetave mbushen cdo ditë me trillime dhe gënjeshtra dhe spekulime neveritëse. Spekulantët shkruajnë procka dhe brockulla, gënjeshtarët dhe zuzarët shkruajnë dokrra, sajojnë trillime neveritëse. Fuksat dhe skrupsat e zgërdhecur shkruajnë lavdërime të rëndomta për narcizistin Isamil Kadare, shkrimtar I madh, gjenial por e vërteta është ndryshe. Kadare ishte I madh për të bërë krime, masakra. Kadare urdhëroi oficerin e sigurimit Vladimir Mece, të burgoste poetin e ri liriko-erotik Renato Rrapi dhe ta torturonte fort, egërsisht dhe sigurimsi Vladimir Mece ashtu veproi se ishte nën komandën e tmershme të Kadares. Përndryshe Kadare, Vladimir Mecen e degdiste, e gremiste, e internonte ashtu si internoi Janulla Rrapin, nëna e Renato Rrapit dhe Kujtim Spahivoglin, Hasan Petrelen, Fatbardha Spahiun, redaktore e talentuar në shtëpinë botuese “Naim Frasheri”. KUR ISHA I MBYLLUR NË BURGUN MIZORIST Erdhi hetuesi por unë këndoja me gëzim, vullnet dhe admirim por edhe me guxim, vitalitet dhe kushtrim. Hetuesi më tha : Ndalo, ndalo! Pushoje këngën dhe përgjigju pyetjeve të akuzës. Edhe unë hetuesit I fola : Eja pasnesër shoku hetues. Unë këtu jam në biruckën e skëterrit. Sot dhe nesër do të këndoj pa ndalim se jam poet lirik erotik dhe eposik teuratik I betuar për humanizëm dhe harmoni me cdo njeri, fis, mik dhe shokë . Kurse hetuesi më tha : Pse mbahesh për trim dhe kreshnik Sali Leka dhe nuk I trembesh burgut, as pushkatimit? Edhe unë hetuesit I tregova: Nuk jam trim, as kreshnik strateg por jam humanist dhe fisnik teurarik eposik. Do ta vuaj burgun dhe persekutimin ashtu se e vuajnë shkrimtarët e tjerë, kolegët dhe shokët e mi të dashur, të admiruar:Hasan Petrela. Mitrush Kuteli, Fadil Pacrami, Frederik Sokoli, Kujtim Spahivogli, Kasem Trebeshina, Piro Kuqi, Miho Gjini, Minush Jera, Robert Vullkani, Dhimiter Xhuvani, Dhora Leka, Fatbardha Spahiu, Eqrem Biba dhe Todi Lubonja, komunisti humanist dhe democrat modernist I kulturuar, I nderuar. Madje edhe të pushkatohem ashtu si u pushkatua Trifon Xhagjika, poeti I mrekullueshëm hyjnor. Se veprat letrare të vërteta, të dobishme për jetën njerëzore janë mrekulli hyjnore, por këto mrekulli të shkëlqyera, të mahnitshme nuk I duan narcizistat Ismail Kadare, Fatos Kongoli, Llazar Siliqi, Qemal Sakajeva, Arkile Meksi, Agim Cerga, Mantho Bala dhe të tjerë skrrupcista skurrikë të shekullit 20 por jam I gëzuar se kam besim se shekulli 21 do të jetë shekulli I humanizmit, epoka e bardhë shëmbullore e pastruar nga skrrupsit, zgërdheckit, narcizistat dhe mizoristat e jarganjosur. Prandaj nuk jam I dëshpëruar se do të qëndroj në burg deri në fillim të shekullit 21. Nga ti shoku hetues dua letra dhe stilolapsa ose makinë shtypshkrimi se do të shkruaj poezi dhe tregime me shumë gëzim, vullnet dhe admirim jetik sublim dhe nëse prokurori kërkon për mua dënimin me pushkatim. ME SHUMË NDERIM PËR ATA SHKRIMTARË QË U BURGOSËM, U MASAKRUAN DHE SOT NUK JETOJNË. SHKRIMTARI SALI LEKA ME 107 LIBRA Fjala e Lire - Free Speech

No comments: