Saturday, 30 April 2016

SHEMBULL HISTORIK I MODERNIZMIT

SHEMBULL HISTORIK I MODERNIZMIT
SALI LEKA                                      
Kush të dojë bashkë me neve                                       
Të gëzohet, të këndojë
Për ditlindjen e Velo Cfarkut
5 maj 1935, 5 maj 2016
80 vjet e 12 muaj
Punë shumë punë dhe jetë
Ashtu si dielli që hap muzgun e reve                                    
Velo Cfarku shkëlqeu ndricoji
Si biri I denjë I Gjinovecit
Kush e ka obligim të flasi, të shkruajë
Ai që ka vullnet të këndojë vetë
Me fakte konkrete ta argumentojë
Austria e Stefan Cvajkut
Shqipëria e Velo Cfarkut
Vitaliteti I Velo Cfarkut
Me kontribut të madh për demokracinë
Me program të admiruar për letërsinë
Me mision të cmuar për gazetarinë
Velo Cfarku nuk përtojë, as hezitojë
Symbol eposik I humanizmit
Punojë u lodh shumë në gazetë
Në gazetën “Ushtime  maleve”
Shembull historik I modernizmit
Model lirik I drejtësisë shëmbullore
Me të drejta të plota njerëzore
Redaksia ishte e komunizmit
Por Velo Cfarku mendimtarë guximtarë
Intelektualë I kulturuar si fanarë
Foli dhe shkroi në ballë të parë
Për të mirën e popullit shqiptarë
Velo Cfarku I talentuar gazetarë
Si person publik I problemeve I halleve
Si njeri mediatik për liri fjale dhe sociale
E quajtur në ato vite proletare revolucionare
Velo Cfarku fisniku I betuar I kristianizmit
Vlersoi artin, kulturën, letërsinë
Bashkoi dashurinë me lumturinë dhe harmoninë
Admiroi vullnetin, mirësinë dhe aftësinë
Bashkë me shokët e djalërisë dhe të  burrërisë
Projektoi dhe formuloi progresin e industrisë
Për zhvillimin dhe pasurimin e Shqipërisë
Në diversitet me direktivat e partisë
Ejani bashkë të këndojmë
Me gajde dhe klarinetë të vallëzojmë
Edhe në 5 maj 2017
Me admirim ta festojmë
82 vjetorin e lindjes
E lindjes Velo Cfarkut
I biri I Sekulla besimtarit
Filizi I bardhë I altarit
Me shumë gëzim premtojmë
Se edhe në 5 maj 2018
Bashkë do të jemi duke kënduar
Bashkë do të vemi duke vallëzuar
Në Gollobordën e lartësuar
Me pyje e livadhe bleruar
Me vullnet e iradin do të lexojmë
Tregimet e Velo Cfarkut
Brilante, të mrekullueshme, të mahnitshme
Të dobishme flladike të shijshme
Aromatike si pjalmi nektarit
Ata letrarë që dijnë dhe kuptojnë
Të shkruajnë drejt si Velo Cfarku
Ata shkrimtarë që duan me bërë
Mirësi dhe mrekulli për cdo njeri
Të mendojnë, të veprojnë si Velo  Cfarku
Me këngë të bashkohemi të tërë
Me betim të kontribojmë
Për letërsinë dhe fjalën e vërtetë
Se vetëm e vërteta na bën të fortë, të drejtë
Vetëm e drejta e vërteta
Na garanton jetë të ëmbël të qetë
Padrejtësia dhe e shtrëmbura ngecin
Si peshku në rrjetë
Gënjeshtrat na bëjnë të mangut, të shkretë
Trillimet e muzgin qiellin edhe kur nuk nxijnë retë
Por nuk dalin dot mbi diellin
Vetëm e vërteta ngjitet lartësohet
Gënjeshtra përpëlitet, gremiset, coptohet
Shkrimtari Velo Cfarku mua më ka njohur  mbas  vitit 1992. Unë e kam njohur  Velon në vitin 1972 por nuk jam takuar, as kam biseduar se kisha shumë punë dhe probleme. Nga Gjinoveci, vendlindja e Velos, ishte shoku im jetik sublim Boris Ilo Koja, intelektual I nderuar, specialist I aftësuar, I kualifikuar, komunist I devotshëm, I admiruar. Boris Ilo Koja më ka ndihmuar dhe mbrojtur se unë isha me biografi të prekur fisnore. Boris Ilo  Koja shokë me Sekulla Cfarkun, babai I shkrimtarit Velo Cfarku. Boris mendimtari dhe guximtari eposik, shoku fisnik me Gogo Nushin dhe Hysni Kapon, mua më kanë garantuar dhe mbrojtur në cdo situatë kritike. Edhe unë Borisin nuk e kam ndarë as një cast nga jeta dhe veprimtaria ime. Gjinovecin dhe Gollobordën, vendlindjet e Borisit dhe të Velos, I kam si vendlindja ime e dytë. Se unë kam lindur për së dyti por edhe për së treti për shkak të burgosjeve dhe persekutimeve të egra deri në pushkatim në ato vite të diktaturës makabre. Emrin e Borisit e kam shkruar në 25 tregime të miat të vërteta.
Unë kam shkruar 2554 tregime të vërteta, të mrekullueshme, të dobishme por nuk I botuan redaksitë e gazetave “Bashkimi, Drita, Zëri I Rinisë” dhe revista “Nëntori” në kohën e diktaturës mizoriste antinjerëzore enveriste-ramiziste.
Kur isha I mbyllur në burgun e skëterrit mizorist hetuesi më tha: E o shkrimtari Sali Leka, o tregimtari I ngjarjeve të vërteta por nuk I botojnë. Sali shkruaj sajime, shpifje dhe gënjeshtra ashtu si shkruajnë shkrimtarët e tjerë dhe I botojnë, të shpërblejnë, të nderojnë. Edhe neve nga burgu të lirojmë.
Edhe unë hetuesit I fola, I tregova: Jo, jo kurrë jo! Nuk shkruaj gënjeshtra, as shpifje të shtrëmbura por kam shkruar dhe do të shkruaj tregime të vërteta edhe sikur të qëndroj I burgosur 110 vjet, edhe mbas vitit 2025 të shekullit 21.
Kështu I premtova unë hetuesit në shekullin 20, shekull I tmerrit, I zhivës, I zeherit. Tani jemi në dekadën e dytë të shekullit 21 dhe e kam obligim të uroj Velo Cfarkun. Edhe 81 vite të jetë me gëzim, vullnet dhe admirim mbas ditës 5 maj 2016.
Unë shkrimtari Sali Leka me 107 libra por nuk I kanë lexuar injorantët, idiotët, mediokërit, urithkit, zgërdheckit por I kanë lexuar dhe I lexojnë mendimtarët e kulturuar, intelektualët e admiruar, fisnikët dhe humanistët e lartësuar, guximtarët dhe krenarët e betuar. Unë poeti dhe këngëtari lirik – erotik dhe eposik Sali Leka, shoku teuratik me Boris Gjinovecin, vital, kreshnik, Borisi besnik, shoku fisnik me Gogo Nushin, Hysni Kapon, Sekulla Cfarkun, babai I Velo Cfarkut. Bashkë të pandarë edhe në fotografi, si mendimtarë dhe guximtarë me kontribut për demokraci. Edhe unë nuk I ndajë por bashkë me Borisin, Sekullain dhe Torpo Markun, daja I Velos, në fotografi është dhe Mitro Koja, vëllai I Borisit.


Torpo Marku, Mitro Koja, Sekulla Cfarku, Boris Koja këta specialist të aftësuar, mendimtarë të kulturuar me kontribut të cmuar për Shqipërinë socialiste. Kështu quhej në shekullin 20, por as janë vlersuar, as shpërblyer.
Shteti I diktaturës mizoriste antihumaniste, antifetare dhe antidemokratike 45 vjet I ka përdorur shumë keq njerëzit e mirë, fisnikë, intelektualë të kulturuar, specialist të aftësuar dhe mendimtarë humanista.
750 intelektualë dhe specialist demokratë të dalluar, të admiruar, u burgosën, u internuan, u persekutuan egërsisht dhe akoma edhe sot emrat e tyre nuk shkruhen asgjëkundi por shkruhen emrat e të burgosurve ordinerë, spekullnatë dhe intrigantë të zgërdhecur.
Shkrimtari Sali Leka, intelektual dhe specialist modernist, progresist, ish I burgosur për letërsi, drejtësi dhe demokraci nga mizorizmi I egër I diktaturës.
Ish I burgosur politik për zhvillim dhe progres ekonomiko-demokratik bashkë me shokët e mi pa asnjë lloj pretendimi, as shpërblimi. Aq sa jam I gëzuar për epokën e demokracisë që sapo ka filluar jam edhe I preokupuar se janë shtuar njerëzit injorantë, zvaranikë të paditur dhe nuk e duan letërsinë, artin, as kulturën, as drejtësinë, as humanizmin, as demokracinë dhe modernizmin por duan kërdi, kaos dhe  batërdi.
Do të jetë tragjedi katastrofike kombëtare nëse do të shtohen akoma më shumë njerëzit idiotista, zuzarista dhe mediokrista të zgërdhecur, të matufepsur pork am besim se do të pakësohen gjatë muajve të viteve 2016, 2017 dhe 2018.


TIRANË 1 Maj 2016

Fjala e Lire - Free Speech

No comments: