Wednesday, 5 October 2016

POEMË BOLERO

FASLLI HALITI


POEMË BOLERO
.poemë.
S’ka
Familje
Me një burrë
Një burrë s’krijon familje

Qoftë dhe një Adam biblik.

S’ka
Familje
Me një grua
Një grua s’krijon familje

Qoftë dhe një Evë  biblike.

S’ka
Koshere
Me një bletë
Një bletë s’krijon koshere
          Qoftë dhe Mbretëresha
S’ka
Letërsi   
Me një autor
Një autor s’e bën letërsinë.
As Homeri, Shekspiri, Migjeni.
S’ka
Antologji 
Me një poezi
Një poezi s’krijon antologji

As poezia e Dantes,  Deradës

S’ka
Bibliotekë
Me një libër
Një libër s’krijon bibliotekë

As Fije bari, Kronikë në gurë

S’ka
Fjalor
Me një fjalë
Një fjalë s‘bën fjalor

       Qoftë dhe fjala Mëmëdhe.

S’ka
Enciklopedi
Me një emër
Një emër s’krijon enciklopedi

As emri Jezus, Budë, Muhamed

S’ka
Akademi
Me një akademik
Një akademik s’krijon akademi

As Tolstoi, Niçja, Kadareja
***
S’ka
Histori
Me një event
Një event s’bën histori

As Termopilet, Austerlici, Torvioli

S’ka
Shkencë
Me një shkencëtar
Një shkencëtar s’krijon shkencë

As Arkimedi apo Niutoni, 

S’ka
Ushtri
Me një ushtar
Një ushtar s’krijon ushtri

As Shvejku, Bojko,Çapajevi
***
S’ka
Luvër
Me një piktor
Një piktor s’krijon Luvër

As Leonardo, Pikaso, Dalì.

S’ka
Galeri  
Me një tablo 
Një tablo s’krijon galeri

As Monaliza, Guernika, Tenda e qypit

S’ka
Universitet
Me një student
Një student s’krijon universitet

As edhe studenti ekselent, supremen

S’ka
Teatër
Me një aktor
Një aktor s’krijon teatër

As Moisiu as Leonardo di Kapro

S’ka
Lozhë 
Me një spektator
Një spektator s’krijon lozhë

As  Qezari as Kleopatra

S’ka
Kor
Me një këngëtar
Një këngëtar s’krijon kor

As Beniomino Xhili, Pavaroti.

S’ka
Orkestër
Me një orkestrant
Një orkestrant s’e bën orkestrën

As Paganini, as Listi

S’ka
Melodi
Me një notë
Një notë s’krijon melodi

As nota fa as nota do re

S’ka
Zhurmë  
Me një zë
Një zë s’krijon zhurmë

As zëri i sirenës së Uzinave
***
S’ka
Stadium
Me një tifoz
Një tifoz s’e bën stadiumin

As tifozit i Peles, Maradonës

S’ka
Skuadër
Me një lojtar
Një lojtar nuk bën skuadër

As Mesi Pano, Lorik Cana

S’ka
Kampionat
Me një skuadër
Një skuadër s’krijon kampionat

As Brazili apo Juventusi.

S’ka
Maraton  
Me një vrapues
Një vrapues s’bën maratonë

Sa edhe Maratonamaku.
***
S’ka
Kope 
Me një gjengj
Një qengj s’e bën kopenë
      
As edhe qengji i Abrahamit
     
S’ka
Lukuni
Me një ujkonjë
Një ujkonjë s’krijon lukuni

As ujkonja e Remit dhe Remulit
S’ka
Xhungël
Me një luan
Një luan s’krijon xhungël

As luani i Keopsit
***
S’ka
Tufë  
Me një zog
Një zog s’krijon tufë

As dhe dallëndyshja e Shirokës.

S’ka
Shtegtim
Me një shtërg
Një shtërg s’e bën shtegtimin

Qoftë dhe shtërgu i Lasgushit.
***
S’ka
Kopsht
Me një pemë
Një pemë s’bën kopsht

As edhe Molla e Parajsës

S’ka
Pemë
Me një degë
Një degë s’e bën pemën

Qoftë dhe dega e dafinës.


S’ka
Degë 
Me një gjethe
Një gjethe s’e bën gjethnajën

Qoftë dhe gjethja e Evës dhe  Adamit.

S’ka
Shelg  
Me një fole
Një fole s’e bën shelgun

As shelgu i zi i Ofelisë.

S’ka
Fole
Me një zog
Një zog s’e bën folenë.

As edhe bilbili i Mjedës

S’ka
Pyll
Me një lis
Një lis nuk krijon pyll
           
As lisi i Pyllit të Brinjës   
***
S’ka
Pranverë
Me një lule
Një lule s’e bën pranverën

As Manushaqja e Naimit.

S’ka
Lule
Me një petale
Një petale s’e bën lulen

As petalja e Krizantemës

S’ka
Blerim
Me një tërfil
Një tërfil s’e bën blerimin

As edhe tërfili me katër gjethe  
***
S’ka
Qytet
Me një shtëpi
Një shtëpi s’krijon qytet

As «Shtëpi misterioze» e Balzakut

S’ka
Shesh
Me një pllakë
Një pllakë  s’krijon shesh

As pllaka e varrit të Budës

S’ka
Rrugë
Me një udhëtar
Një udhëtar s’krijon udhë

As  Odiseja i Kalit të Trojës 
***
S’ka
Tren 
Me një vagon
Një vagon s’krijon tren

As vagoni i trenit të Zhivagos

S’ka
Vagon
Me një rrotë
Një rrotë s’e bën vagonin

As edhe rrota e fatit.

***

S’ka
Moçal
Me një bretkosë
Një bretkosë s’krijon moçal

As Bretkosa  e Aristofanit.

S’ka
Pleh
Me një mizë
Një mizë s’krijon pleh

As miza e Azis Nesinit.


S’ka
Kënetë
Me një kallam
Një kallam s’krijon kënetë

As kallami i Tëbufit.
***
S’ka
Liqen 
Me një zgalem
Një zgalem s’krijon liqen

As edhe «Sgalemi» i Gorkit.

S’ka
Det
Me një peshkaqen
Një peshkaqen s’e bën detin

As edhe peshkaqeni i Heminguejt.


S’ka
Oqean
Me një albatros
Një albatos s’krijon oqean

As edhe Albatrosi i Bodlerit.

S’ka
Qiell
Me një kojrillë
Një kojrillë s’krijon qiell

As koirilla  e Smajllovës , Batallovit   

***

S’ka
Triumf
Me një betejë
Një betejë s’bën triumf

Qoftë dhe beteja e Termopileve.


S’ka
Paqe
Me një palë
Një palë s’bën dot paqe.

As pala SHBA, BRSS, Francë


S’ka
Dialog
Me një njeri
Një njeri s’e bën dialogun

As Obama, Putini
        
         ***

S’ka
Bankë
Me një monedhë
Një monedhë s’e bën bankën.

Qoftë dhe dollari, euro, floriri.

S’ka
Thesar 
Me një lingotë
Një lingotë s’krijon thesar

As edhe lingotë brilanti  

***
S’ka
Lumë
Me një urë
Një urë s’e krijon lumin

As edhe ura e Qabesë

S’ka
Përrua
Me një va
Një va s’e bën përruan

As edhe vau i Rubikonit

***

S’ka
Religjion  
Me një besimtar
Një besimtar s’e bën religjionin

As krishteri as muhamedani

***
S’ka
Kozmos 
Me një galaktikë
Një galaktikë s’e bën kozmosin

As edhe galaktika e diellit

S’ka
Galaktikë
Me një planet
Një planet s’e bën galaktikën

As Marsi as edhe Afërdita.

S’ka
Yllësi
Me një diell
Një diell s’krijon yllësi

As dielli i ynë

***
S’ka
Dritë
Me një pol
Një pol nuk bën dritë

As poli plus as poli minus.

***

S’ka
Erë
Me një shekull
Një shekull s’e bën erën

As edhe shekulli i parë Krishtit


S’ka
Shekull
Me një vit
Një vit s’e bën shekullin

As viti i parë pas apokalipsit

S’ka
Vit 
Me një muaj
Një muaj s’bën vitin

As viti i Pavarësisë as i Çlirimit

S’ka
Muaj  
Me një javë
Një javë s’e bën muajin

As një javë e Komunës së Parisit

S’ka
Javë  
Me një ditë
Një ditë s’e bën javën

As edhe ditëlindja e Zhanë d’Arkës

S’ka
Ditë  
Me një orë
Një orë s’e krijon ditën

As ora e lumtur apo fatale

S’ka
Orë  
Me një minutë
Një minutë s’e krijon orën

As minuta e fitores as e disfatës.

S’ka
Minutë  
Me një sekondë
Një sekondë s’e bën minutën

As sekonda e fillimit as e fundit

***

S’ka
Varrezë 
Me një varr
Një varr nuk krijon varrezë

As varri i Cezarit, Kleopatrës


S’ka
Dasmë
Me një dasmor
Një dasmor s’e bën dasmën

As dasmori patricë apo plebe

S’ka
Qiell   
Me një Zot
Një  Zot s’e bën qiellin

As Jehovai as Zarathustra

***

S’ka
Jetë 
Me një seks
Një seks s’krijon jetë

Qoftë dhe Zoti vetë...!


Korrik, 2012

Fjala e Lire - Free Speech

No comments: